Snuskiga kryp

Under en av de allra första dagarna under segelsemestern gjorde jag min sedvanliga genomgång av tassar, ljumskar, öron och andra skrymslen och vrår på min lilla hund. Detta gör jag varje dag, enligt konstens alla regler, precis som sig bör. Jag har dock gjort detta i fast förvissning om att min lilla pojke brås på mig när det gäller fästingresistans. Jag har aldrig fått en fästing och då borde inte han få det heller. Inget konstigt där. 
Alltså var jag inte alls förberedd när jag spanade ner i hans era öra och såg något som inte såg ut att höra hemma där. Det var stort och beigefärgat så det hade kunnat vara en bit av örat men det kändes inte helt okej. Jag blev tvungen att ta ytterligare en titt och herregud, det lever!

Min reaktion? Flykt ner i salongen. Lagom sansat för att inte skrämma Texas men tillräckligt hysteriskt för att komma bort från krypet så fort som bara möjligt. Sen satt jag där och snyftade tills föräldrarna återvänt till båten och kunde befria både mig och min hund från plågan. 

Tro nu inte att jag gjorde detta lättvindigt. Hälften av tårarna berodde på spindelfobi och den andra halvan var skam och frustration. Dels tyckte jag att det var hemskt att jag inte kunde ta mitt ansvar som hundägare och dels var jag skakig inför tanken på en sommar full av fästingar.
Det var denna sista tanke som drev mig till att uppsöka närmsta apotek så fort jag bara kunde för att hitta det starkaste av nervgift. Inget äckel ska hindra mig från att pussa på min vovve.
Jag köpte något som man droppar i nacken och kände att sommaren var räddad...
... Eller inte. Väl tillbaka på båten lusläste jag informationen på mitt nya vapen och gjorde en helomvändning. Skiten lät ju livsfarlig och det i kombination med alla rykten man hört om fästingmedel gjorde att det tog stopp. Som tur var behövdes inga vapen, fästingarna fattade hinten ändå.
Det här med fästingmedel verkar vara rätt kontroversiellt nuförtiden. Jag har ännu haft tur och klarat mig med bara en men börjar han samla på sig så blir det väl aktuellt med något skydd. Använder ni fästingmedel till era hundar? Fungerar det?

Tassar på sjön

Tja, var börjar man?
Det blev till slut en ganska redig båtsemester på tio dagar för mig och Texas. Inte illa för en nybörjare sådär. Jag måste i alla fall nämna att allt gick över förväntan. Jag hade varit lite nervös över både det ena och andra. Jag var rädd att hela färden skulle behöva anpassas efter Texas toalettider. Jag oroade mig över att åka runt med en galet hysteriskt understimulerad vovve och konsekvenser detta skulle få för min och medresenärers mentala välmående. Samt mitt tålamod. Jag befarade att vi skulle få svälta eftersom Texas skulle bete sig för illa på alla eventuella uteserveringar. Jag var också lite nervös inför tanken på att Texas skulle kunna bli åksjuk, alternativt skaka av skräck under hela färden. 

Ja, förväntningarna var höga som ni hör. Jag såg verkligen fram emot båtresa med hund.

Tur då att jag, för ovanlighetens skull, hade helt fel. Texas vågade successivt mer och mer. Från att ha skakat av skräck i ett hörn till att hoppa upp och ner ur akterruffen, från däck ner i sittbrunnen (inte upp på däck, praktiskt nog), upp och ner från sätena. Han gjorde dessutom det tappra hoppet ner i salongen men överlevde med liten marginal. Salongsgolvet är halt som sjutton och det är dessutom ett ordentligt högt hopp. Texas märkte det nog själv för det blev inga fler självmordsförsök av den sorten under resten av resan. 
Han stod gärna på bakbenen på sätena och tittade ut över vattnet och när vi närmade oss någon hamn eller vik så brukade jag ta med honom upp på däck där han fick stå och spana. Han badade faktiskt frivilligt flera gånger (för att knyta an till det tidigare inlägget om bad). 

Det var helt enkelt en himla härlig resa och jag tror att Texas njöt av att ha familjen samlad hela tiden.

Texas och matte spanar


Texas höll span när matte badade


Inte helt hundra på vad vi gör men det ser mysigt ut


Någon måste ju ligga och se snygg ut också


Texas var inte helt nöjd när vi simmade iväg utan honom


men efter lite pussar gick det bättre


Sen var vi båda trötta


Utflykt på Utö


Vi gick på fina stigar, vi och pissmyrorna


Klippbad


När vi låg i naturhamn kom en svan och fräste på Texas


Kvällsutsikt


Vi rodde ut på en liten tur


Hur kan en pytteliten varelse vara så vacker?


Sen var vi tvungna att sova lite till


Vi seglade så fort så man frös i vinden när man satt i skuggan


Texas var inte jätteorolig trots att vi seglade hårt och båten lutade som sjutton vissa gånger


Men sen var det visst lite kallt för hundar också så då blev man tvungen att krypa ner under filten


Sen somnade man


och vi sov trots att fina små öar flöt förbi


Till slut vaknade vi visst


Strosa i Trosa, tralla la la la


Trosa by day


Nu orkar vi inte så mycket mer, va?

Ska det va så ska det va

Är man en sporadisk bloggerska så är man. Tydligen.
Först väntade jag på att Sambon skulle föra över bilderna till en plats där min lilla dator kunde hämta dem. Sen var jag ovän med Texas och då kändes det inge roligt. Sen glömde jag bort det lite. Sen fokuserade jag fullt upp på att ta körkort (denna punkt är fortfarande i allra högsta grad aktuell). Sen kändes det som att det hänt så mycket att det skulle bli jobbigt att sammanfatta på bloggen. Särskilt för en sådan som jag som kan skriva i all oändlighet om varenda liten händelse.
Alla dessa högst relevanta ursäkter till trots sitter jag dock äntligen och knåpar på ett inlägg. Det är väl lika bra att börja från början så det får bli båtsnack. För att hålla det prydligt påbörjar jag båtberättandet i ett nytt inlägg.
Man kan ju inte blanda hursomhelst heller. 


På böljan den blå

Hur underbar är denna värme? Jag och Texas steker allt vad vi kan. Här är åter lite ont om inlägg då böljan inte bjuder på många tillfällen till internetuppkoppling. Just nu ligger vi i Trosa. Söt liten hamn med lite Junibacken-känsla. Imorgon är planerad hemresa då jag, Sambon och Texas återvänder till Uppsala. Därefter blir det uppdatering och bildregn. Texas gör sig så bra på bild i sin flytväst.

Nu är det dags för oss att göra stan osäker. Texas har kanske pyttelite överskottsenergi som måste kanaliseras på bästa möjliga vis. Hoppas att ni alla har det skönt så hörs vi snart igen! Jag svarar ikapp på alla eventuella kommentarer när jag är tillbaka :)

Skeppshund

Det är inte längre accessoarhundar som gäller. Skeppshundar är det nya svarta. Trendmedveten som man är så är vi i full gång med att finslipa Texas båtvana. Texas båt-oskuld togs tyvärr av mina föräldrar när jag och Sambon var i NYC men det berättas om hur han satt där i ett ensamt hörn och bara skakade. Gång nummer två var även den utan mattes stöd. Säkra källor meddelar dock att Texas visade stor förbättring. Den tredje gången följde jag med och då var det knappt någon fara alls. Osäkerheten visade sig förvisso i ett stort behov av närhet från trygga matte och sällan har han varit så mammig som han var då. Jag njöt och tyckte att det var härligt att känna mig behövd, medan resten av familjen fnös och himlade med ögonen. 

Några ytterligare turer har vi hunnit med och i helgen blev det även en övernattning. Vi ska nämligen ut på segelsemester på onsdag morgon och jag ville gärna prova på hur det funkar med Texas och båt-sov. Det gick strålande! Vi la till vid en underbar klippa så det var enkelt att hoppa på och av. För oss med två ben. Texas kommer aldrig att kunna ta sig på den där båten själv, stackarn. Hursomhelst var det alltså enkelt för mig att bära Texas iland när helst det kunde behövas. Annars har vi (läs: jag) behövt ta gummijollen och ro iland när Texas behöver utföra behov eftersom båten oftast är för djup för att komma tillräckligt nära land. 

Jag, Sambon och Texas sov i akterruffen och det gick bra. Vid 6 var det väldigt ljust och då tyckte Texas att det var hög tid att få kissa. Det tyckte inte jag men Texas vann den striden. Passade dock på att sova ett par timmar sen när vi varit ute och gått. 
Eftersom Texas är så mammig på båten blir det väldigt jobbigt för honom när mammsen ska bada. Han brukar hoppa ner på badbryggan, ibland även ner i jollen, och så står han där med sina puppy eyes och gnäller. Alla väntar med spänning på den dagen då han hoppar i! Efter frukosten i söndags var det åter baddags och den här gången fick Texas stå på klippan när jag kastade mig i vattnet. Sin vana trogen stod han där som om all världens sorger tyngde honom och gnällde. Till slut skuttade han i och simmade ut till oss. Vi hade satt på honom flytvästen då han verkar tryggare med att simma i den, men detta var första gången han simmade rakt ut i öppet vatten. Annars har han bara simmat lite i vattenbrynet precis bredvid där han bottnar. Han var så söt! Förhoppningen är att han ska bli tryggare i vattnet nu under båtsemestern för han verkar tycka att det är lite roligt! Det är väl en vanesak som allt annat. 

Glada figurer på dagstur.


Kvällen då vi åkte ut för att sova över.


Först var vi trötta eftersom vi redan varit ute hela dagen och solat och badat.


För att bota tröttheten så badade vi lite till. Denna gång i solnedgången.

Texas höll ställningarna på båten.

Han satt mest och såg snygg ut.


Morgonen därpå.

Gillar era hundar att bada? Har de gjort det från dag ett eller kom det successivt?

Sommarskrivande

Denna lilla blogg har förts på tal ett par gånger nu på sistone, i samtal med diverse goda vänner. Vid varje omnämnande har jag insett att åh, jag vill verkligen ge den lite kärlek såhär i slappa sommartider. Som vissa märkt kom jag så långt som att byta header-bild för ett par dagar sen (med mycket möda och stort besvär, I tell you!) men ett akut hundläge satte stopp för ytterligare blogginsatser den dagen.
Mitt lille gullegryn hade nämligen (med största sannolikhet) slickat på en padda under promenaden, något som jag alls inte uppmärksammat. Tecken kom dock i form av stora pölar här och där i hemmet. Först började jag förtvivlat utreda alla tänkbara anledningar som Texas skulle kunna ha till att kissa inne. Regression? Försummelse? Illvilja?
Denna rannsakan upphörde dock när jag insåg att Texas dreglade som en... ja, jag vet inte vad! Jag, ett barn av min tid, började genast googla diverse tänkbara förklaringar till denna extrema salivering samt gjorde en proffsig undersökning av Texas munhåla. Därefter ringde jag mina favoriter på Agrias telefonveterinär (kanske det bästa som hänt en hundägare) och förklarade Texas bekymmer. Veterinären konstaterade snabbt att Texas måste ha slickat på en padda och att symptomen borde avta inom några timmar. Så mycket för den dödsfarliga munsjukdomen. 

Det är verkligen fantastiskt kul att skriva och jag skulle alldeles säkert kunna fortsätta i ett par evigheter men min gissning är att en blogg om en snygg hund inte enbart kan leva på mattes språkliga färdigheter. Här kommer alltså några bilder, ett litet axplock från den senaste tidens bravader.